Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Λίγα λόγια για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου
του πρώην Μητροπολίτου Φλωρίνης
κ.κ Αυγουστίνου Καντιώτη

από το βιβλίο «Μυρίπνοα άνθη»
Ο   άγιος   Γεώργιος   είναι  αγαπητός      όχι  μονάχα στην πατρίδα μας, αλλά και σ΄ άλλες χριστιανικές χώρες.  Εκατομμύρια άντρες   έχουν  το  όνομά   του  βασιλιάδες, πρίγκιπες, στρατηγοί, επιστήμονες, πλούσιοι, φτωχοί,  εργάτες, γεωργοί έχουν το όνομα Γεώργιος     και γιορτάζουν την ονομαστική  τους  γιορτή.  Και γυναίκες ακόμη έχουν το όνομα Γεωργία. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα σπίτι να μην έχει  κάποιο πρόσωπο συγγενικό με το  όνομα του αγίου Γεωργίου.   Άλλα γιατί  τόση  τιμή στον άγιο Γεώργιο;
* * *
    Ο άγιος Γεώργιος ήταν ένας απ' τους πιο μεγάλους  ήρωες  του  Χριστιανισμού.   Γεννήθηκε   και   μαρτύρησε στα  χρόνια  ενός  φοβερού διωγμού, πού ξεσήκωσε εναντίον του Χριστιανισμού ένας απαίσιος και αιμοβόρος   αυτοκράτορας,   ο   Διοκλητιανός.   Ιδιαίτερη   πατρίδα του Γεωργίου ήταν η   Καππαδοκία,  μια επαρχία της Μικράς Ασίας που  γέννησε  τόσους     αγίους    και μάρτυρες.  Ό πατέρας του, όταν ακόμη ο Γεώργιος ήταν  μικρό  παιδί,  συνελήφθηκε,  ομολόγησε   το  Χριστό και  μαρτύρησε. Ο  Γεώργιος ήτανε  παιδί  μάρτυρος.  Η χήρα μητέρα του,   ευσεβής  γυναίκα, έπαιρνε  το μικρό Γεώργιο  και -πήγαινε συχνά στον  τάφο     του  μάρτυρα πατέρα του, κι' εκεί επάνω, γονατισμένοι και οι δυο, προσευχόντουσαν στο Θεό. Ο Γεώργιος απ' τη μικρή του ηλικία φλεγόταν απ' τον άγιο πόθο ν' ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του και να γίνει κι' αυτός ένας μάρτυρας του Χριστού. Όταν μεγάλωσε, υπηρέτησε στο στρατό. Ήταν ένας λαμπρός στρατιώτης, υπάκουος, ανδρείος, ατρόμητος στις μάχες. Αγαπούσε την πατρίδα, καταδίωκε τους βαρβάρους, που έκαναν επιδρομές κι' έκαιγαν τα σπίτια κι' έσφαζαν παιδιά και γυναίκες, υπερασπιστής των αδυνάτων ήταν ο άγιος Γεώργιος. Χάρις στην ανδρεία του γρήγορα ανέβηκε ψηλά και έφθασε στα ανώτερα αξιώματα του στρατού, έγινε στρατηγός.
* *  *
     Αλλά  όταν κηρύχτηκε ο διωγμός εναντίον των χριστιανών και υποχρεώθηκαν όλοι οι αξιωματικοί να δηλώσουν ότι δεν είναι χριστιανοί και ότι πιστεύουν στα είδωλα, τότε ο Γεώργιος δεν δίστασε καθόλου να κάμει αυτό που έπρεπε, δεν αρνήθηκε το Χριστό, όπως άλλοι, άλλα δήλωσε πως είναι χριστιανός και πως καμία δύναμις στον κόσμο δεν θα μπόρεση ν' αλλάξει την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, όταν άκουσε αυτή τη δήλωση, λυπήθηκε πολύ, γιατί ο πιο γενναίος στρατηγός του ήταν χριστιανός. Στην αρχή προσπάθησε με καλό τρόπο να τον μεταπείση' του υποσχέθηκε μεγαλύτερες ακόμη τιμές και αξιώματα. Αλλά ο Γεώργιος απέρριψε όλες τις προτάσεις και έμεινε σταθερός και ακλόνητος. Τότε άρχισε το μαρτύριο του' ένα μαρτύριο από τα πιο φρικτά. Στην αρχή τον έριξαν σε σκοτεινή φυλακή. Τον έβαλαν μετά στον τροχό, που ήταν ένα βασανιστικό όργανο' με τα μυτερά του καρφιά ο τροχός έκανε τις σάρκες να σκίζονται, να τρέχει το αίμα κι' ο άνθρωπος να πεθαίνει. Αλλά ο Χριστός με τη χάρη του βοηθούσε το μάρτυρα  και νικούσε όλους τους πόνους. Κι΄ όχι μόνο τούτο, αλλά έκαμε και θαύματα1 ανέστησε απ' τον τάφο νεκρό' εξόντωσε ένα μεγάλο δράκοντα που έτρωγε ανθρώπους, πήγε στο ναό των ειδώλων και με την προσευχή που  έκαμε γκρέμισε όλα τα είδωλα κι' έκαμε τους δαίμονες να φωνάζουν και να λένε, πως ένας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός του Γεωργίου. Απίστευτα φαίνονται αυτά σε πολλούς ανθρώπους, αλλά ο Χριστός το δήλωσε, πως όποιος πιστεύει σ΄ αυτόν  θα  κάμει  θαύματα,  θα πατάει  πάνω στους     σκορπιούς και τα φίδια και θα νίκα όλη τη δύναμη του εχθρού   (Λουκ.  10,  19).
* * *
     Ο, τι έκαμε ο άγιος  Γεώργιος  δεν  το έκαμε   με τη δική  του  δύναμη το έκαμε  με  τη  δύναμη του Χριστού, που νίκησε την αμαρτία και το θάνατο και αναστήθηκε εκ νεκρών και δίνει δύναμη σε κάθε πιστό να νικάει  κι'  αυτός τους  εχθρούς  του.   Έτσι   κάθε άγιος είναι και μια νέα απόδειξη, πως ο Χριστός είναι αληθινός Θεός. Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματα των αγίων δεν μπορούν να έχουν άλλη εξήγηση, παρά μονά-χα πως ο Χριστός αναστήθηκε  και ζει και βασιλεύει, και πως εκείνος είναι που δίνει τη δύναμη  και τη χάρη του ώστε οι αδύνατοι και αμαρτωλοί άνθρωποι να γίνονται ήρωες και μάρτυρες.
      Χιλιάδες άνθρωποι, πού παρακολουθούσαν το μαρτύριο και τα θαύματα του αγίου, πίστεψαν και βαπτίσθηκαν στο όνομα του Χριστού.
      Χριστιανοί μου! Δεν φτάνει να γιορτάζουμε τη γιορτή του αγίου Γεωργίου, πρέπει να μιμηθούμε κι' εμείς τον άγιο στις αρετές πού είχε και ιδιαιτέρως στην ανδρεία που έδειξε σ' όλη του τη ζωή. Σκότωσε ο άγιος το δράκοντα, όπως φαίνεται στην εικόνα του, έχουμε κι' εμείς το δράκοντα μας είναι τα πάθη και οι κακίες μας. Ποιος είναι απαλλαγμένος από αυτά; Εμπρός, ας πολεμήσουμε τους εσωτερικούς αυτούς δράκοντες! Όποιος πολεμά, αυτός και νίκα, με τη βοήθεια του Χρίστου, τα πάθη του, αυτός γίνεται ένας άξιος μιμητής του αγίου Γεωργίου. Αυτός ο χριστιανός είναι απόδειξη, πως ο Χριστός που αναστήθηκε, και στις μέρες μας ζει, νικά και θριαμβεύει.
Χριστός   ανέστη,   αδελφοί!
Τω σταυρωθέντι     και αναστάντι  Χριστώ  τιμή   και  δόξα εις  αιώνας  αιώνων.


Πηγή:  http://www.zoiforos.gr

3 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν!
    " Άγιε του Θεού Γεώργιε, πρέσβευε υπέρ ημών ".
    ΜΕΛΆΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμήν!!! ο Μέγας Στρατηλάτης μαζί με τον άλλον Μέγα Άγιο Δημήτριο να μας προστατεύουν τώρα και πάντα...
    νάσαι καλά Μελάνη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εσύ νάσαι καλά Mhtso...
    Ο Θεός να σε φωτίζει και να ανεβάζεις θέματα προς ωφέλεια όλων μας...
    Καλή σου ώρα,
    ΜΕΛΆΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.