Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 15 Οκτωβρίου: Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας


Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας 
Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Η Αγία Γραφή είναι η μία από τις πηγές της πίστεώς μας - η άλλη είναι Ιερά Παράδοση. Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο που δεν περιέχει σκέψεις και λόγια ανθρώπων, καθώς ακριβώς γράφει ο Απόστολος Πέτρος· "Ου γαρ θελήματι ανθρώπου ηνέχθη ποτέ προφητεία, αλλ' υπό Πνεύματος Αγίου φερόμενοι, ελάλησαν άγιοι Θεού άνθρωποι". Κι όπως πάλι ο Απόστολος Παύλος γράφει· "Πάσα Γραφή θεόπνευστος"

Σαν τέτοιο λοιπόν βιβλίο, σαν λόγος και αποκάλυψη του Θεού προς τους ανθρώπους, η Αγία Γραφή είναι ο πολύτιμος θησαυρός, που κατέχει μόνη η Εκκλησία· τον φυλάγει, τον ερμηνεύει και τον παραδίνει από γενεά σε γενεά. 

Όλοι οι Πατέρες και οι Άγιοι της Εκκλησίας την μελέτη και την ερμηνεία της Αγίας Γραφής έκαμαν έργο τους και μαζί με αυτούς και ο άγιος ιερομάρτυς Λουκιανός, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Ο άγιος Λουκιανός διώρθωσε κι αποκατάστησε το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης από τις φθορές των αιρετικών.

Βιογραφία
Ο Άγιος Λουκιανός καταγόταν από τα Σαμόσατα της Συρίας και ήταν γόνος ευσεβούς οικογενείας. Έλαβε την απαραίτητη μόρφωση και μετά το θάνατο των γονέων του, σε ηλικία 12 ετών, μοίρασε την περιουσία του στους πτωχούς. 

Εντρύφησε στην μελέτη της Αγίας Γραφής και όντας γνώστης της εβραϊκής, διόρθωσε και συμπλήρωσε τις μεταφράσεις των Ο΄, του Ακύλα, του Συμμάχου και του Διοκλητιανού επί τη βάσει του πρωτοτύπου, δωρίζοντας την μετάφρασή του στην εκκλησία της Νικομηδείας. 

Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Αντιόχεια και διακρίθηκε για την ζέση του κηρύγματός του, με το οποίο παρακινούσε τους πιστούς στο μαρτύριο.

 Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Διοκλητιανός καταδίωκε στη Νικομήδεια τους Χριστιανούς εγκατέλειψε την Αντιόχεια και πήγε εκεί για να τους συμπαρασταθεί. Συνελήφθη όμως από τον Διοκλητιανό, φυλακίσθηκε και ετελεύτησε από πείνα.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.