Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

O στάρετς Σαμψών μιλάει για τον διάσημο Ρώσο βιολόγο Αλ.Π.Καρπίνσκι....



Μελέτιος Καλαμαράς (Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης).

Για τον γνωστό μας Στάρετς Σαμψών έχουμε εκδώσει ένα μικρό βιβλίο, που δείχνει τις αρετές του, την σοφία του, την αγιωσύνη του.

Στον π. Σαμψών εξομολογούντο οι περίφημοι βιολόγοι, Ακαδημαϊκοί της Ακαδημίας των Επιστημών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ι. Παύλωφ και Αλ. Π. Καρπίνσκι.

Για τον τελευταίο διηγείται ο γέροντας Σαμψών:
* * *
Ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος.

Ένα τόσο δα γεροντάκι. Ήταν ένα πανεπιστήμιο. Κινητή εγκυκλοπαδεία. Και τι δεν ήξερε! Και εξομολογιόταν σαν μικρό παιδί! Τόση καθαρή καρδιά! Είχε καταπληκτική αντίληψη. Μα δεν αποστήθιζε τίποτε.

Και πόσο σεβόταν τον κάθε άνθρωπο. Να έρχεται ένας φτωχός. Ένας ψειριάρης, που λέμε εμείς! Τον παίρνει μαζί του να φάει! Δεν τον βάζει κάπου! Μαζί του. Στο τραπέζι του. Και όπως ξέρουμε, οι φτωχοί ποτέ δεν είναι καλοντυμένοι. Ο Καρπίνσκι δεν τους συχαινόταν!

Ακόμη ξέρουμε, τι δύσκολο είναι να μιλάμε ταπεινά, σε άνθρωπο με γλώσσα λυτή. Και ποιός να ειπεί πόσα κακά ξεπηγάζουν από μια άτακτη γλώσσα! Μα η πείρα των θείων πατέρων μας λέγει, ότι όποιος ξέρει και σιωπάει, αποκτάει προσευχή αδιάλειπτη. Η σιωπή είναι μεγάλη αρετή. Και όποιος μαθαίνει να σιωπάει, μαθαίνει να μη κρίνει και να μη κατακρίνει. Μερικοί μάλιστα νομίζουν ότι αν δεν μιλήσουν και δεν σχολιάσουν θα πάθουν κάτι! Και γι αὐτό, όσο και να τους υποδείχνεις την σιωπή, δειλά-δειλά τα ξερνάνε όλα!

Μα όσο πιο μυαλωμένος είναι κανείς τόσο πιο πολύ ξέρει και σιωπά. Και έχοντας απέναντί σου τέτοιο άνθρωπο, τι μπορείς να ειπείς; Αυτοί οι άνθρωποι είναι κολοσσοί αγιότητας!

Μια φορά λοιπόν είπα στον Αλ. Καρπίνσκι.

-Πως τα καταφέρνεις και σιωπάς; Εγώ καλόγερος, (ντροπή μου που το λέω!), δεν τα καταφέρνω να το κλείνω τόσο, όσο Σεις! Πως το καταφέρνετε;

Μου απάντησε:

-Σιωπώ. Και μπορώ και σιωπώ, γιατί φέρνω συνεχώς στον νου μου ότι: Ο Θεός με βλέπει. Και με ακούει. Αυτό με κάνει και σιωπάω.


(Από το βιβλίο: Τβόη αββά η ντουχοβνήκ, Μοσκβά 1996, σελ. 23)

Μπορείς να μην τον ζηλεύεις; Ζούσε στην αθεϊστική Σοβιετική Ένωση, σαν να βρισκόταν στο καλύτερο μοναστήρι της Παλαιάς Αιγύπτου. Εμείς γιατί πελαγώνουμε; Τι μας λείπει; Τι μας φταίει;

http://dosambr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.