Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Συναξαριστής 16 Ιανουαρίου: Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης


Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης

Λέγεται για τον Αινεία ότι έφυγε μεσ' από την καταστροφή της Τροίας, σηκώνοντας τους γέροντας γονείς του και το παλλάδιο της Αθηνάς. Διασώζεται και στην ευσεβή εκκλησιαστική παράδοση ότι ο άγιος Μάρτυς Δάναξ, του οποίου η Εκκλησία σήμερα επιτελεί την μνήμη, αναγνώστης της Εκκλησίας του Αυλώνος στην Ήπειρο, σε μια επιδρομή ληστών πήρε τα ιερά σκεύη της Εκκλησίας κι έφυγε, γυρεύοντας τόπο να κρυφθή και να τα σώση. Έτσι γίνεται πάντα. Οι άνθρωποι υπερασπίζουν το πάτριο έδαφος και μάχονται "υπερ βωμών και εστιών"· πρώτα για τα ιερά κι ύστερα για τα σπίτια τους, για τα "έδη" των πατρώων θεών και για τους τάφους των προγόνων. Όταν χάνουν το πάτριο έδαφος, φεύγοντας παίρνουν μαζί τους τα οστά των πατέρων τους σαν τους Παργινούς και τα εικονίσματα και τα ιερά σκεύη της Εκκλησίας, σαν τους αδελφούς μας της Μικρασίας και του Πόντου.


Βιογραφία
Ο Άγιος μάρτυρας Δάναξ καταγόταν από την πόλη Αυλώνα του Ιλλυρικού (δηλαδή την Αλβανία) και ήταν αναγνώστης της Εκκλησίας εκείνης.

Όταν κάποτε όρμησαν μέσα στην Εκκλησία οι ειδωλολάτρες, ο Άγιος πήρα τα ιερά εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια, για να τα διασώσει και να μην πέσουν στα χέρια των απίστων και τα βεβηλώσουν και τα διαφύλαξε σε τόπο οχυρό πέντε μίλια από την πόλη προς τη θάλασσα. Οι άπιστοι όμως τον συνέλαβαν και τον πίεζαν με κάθε τρόπο να θυσιάσει στο θεό Διόνυσο. Ο Άγιος όμως δεν υποχωρούσε στις πιέσεις, αλλά έμενε ακλόνητος και σταθερός στην πίστη του Χριστού. Τότε οι ειδωλολάτρες απέκοψαν την τίμια αυτού κεφαλή, το δε τίμιο λείψανο αυτόύ το έριξαν στη θάλασσα.





.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.