Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Συναξαριστής 11 Φεβρουαρίου: Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας


Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Η αγάπη του ανθρώπου προς τα ζώα φανερώνει την καλωσύνη της ψυχής του και η ημερότης των ζώων πρός τον άνθρωπο δείχνει την αγιωσύνη του ανθρώπου. Στην αρχή της δημιουργίας δεν ήσαν εχθρικές οι σχέσει του ανθρώπου ούτε προς την φύση ούτε προς τα ζώα. Οι Πρωτόπλαστοι ζούσαν ειρηνικά κι αρμονικά ανάμεσα στα ζώα πριν από την παρακοή και την πτώση. Και πολλοί ’γιοι, ακριβώς σαν απόδειξη της αγιωσύνης τους, όχι μόνο αγαπούσαν τα ζώα, μα και προστατεύονταν από τα άγρια θηρία, όπως ο Προφήτης Δανιήλ και πολλοί Μάρτυρες της Εκκλησίας, που στον Ιππόδρομο δεν τους άγγιξαν τα θηρία. Τέτοιος, με αγάπη προς τά ζώα, σάμπως κι εκείνα να ήσαν άνθρωποι κι αδελφοί του, ήταν ο άγιος Βλάσιος ο Επίσκοπος Σεβαστείας, του οποίου η Εκκλησία σήμερα επιτελεί την μνήμη. Τα ζώα κι εκείνα κοντά του αισθάνονταν ασφάλεια και τα θηρία ημέρωναν και γίνονταν φίλοι του.


Βιογραφία
Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Λικινίου (308 - 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους. Η φιλανθρωπική δραστηριότητα εκαλλιεργείτο στην ψυχή του από την αγάπη προς τον Θεό και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Η Εκκλησία τον δέχθηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας.

Επί της βασιλείας του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν ανηλεώς με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή. Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης. Όμως ο Άγιος, μετά την θαυματουργική του επέμβαση του Θεού, διασώθηκε. Εξοργισθέντες τότε οι εχθροί της πίστεως τον αποκεφάλισαν το 316 μ.Χ.. Έτσι, ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος έλαβε από τον Κύριο της δόξας το στέφανο του μαρτυρίου.

Η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.

ΒΛΑΣΙΟΣ: (εκ του φυτού βλασίη) = ο τρυφερός σαν βλαστός.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/2011/02/11/5344/saint.aspx



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.