Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συναξαριστής 18 Φεβρουαρίου: Άγιοι Λέων και Παρηγόριος οι Μάρτυρες


Άγιοι Λέων και Παρηγόριος οι Μάρτυρες οι εν Πατάροις της Λυκίας Αθλήσαντες

΄Εν' από τα ευγενέστερα αισθήματα στις καρδιές των ανθρώπων είναι η φιλία. Και στην αρχαία Ελλάδα και στην Εκκλησία έχομε πολλά κι έξοχα παραδείγματα φιλίας, που τα δεύτερα βέβαια τα εξιδανικεύει και τα αγιάζει η χριστιανική αγάπη. Οι δύο άγιοι Μάρτυρες Λέων και Παρηγόριος, των οποίων σήμερα η Εκκλησία επιτελεί την μνήμη, είναι δύο άνθρωποι που συνδέθηκαν στη ζωή τους με μεγάλη κι αγνή φιλία. Ο Παρηγόριος πέθανε πρώτος μαρτυρικό θάνατο κι ο Λέων, μην υποφέροντας τον χωρισμό, έκλαιγε κάθε μέρα στον τάφο του φίλου του, όχι "ως οι μη έχοντες ελπίδα", μα γιατί βιαζόταν να τον ακολουθήση στο μεγάλο ταξίδι. Σε λίγον καιρό αξιώθηκε κι αυτός να μαρτυρήση για την πίστη του κι έφυγε για να συναντήση τον φίλο του. Έχουν ίσως κάποια θέση κι εδώ τα λόγια του Χριστού "Μείζονα ταύτης αγάπην ουδείς έχει, ίνα τις την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού".


Βιογραφία
Οι Συναξαριστές σημειώνουν ότι οι Άγιοι Μάρτυρες Λέων και Παρηγόριος συνελήφθησαν στα Πάταρα της Λυκίας. Πρώτος συνελήφθη ο Άγιος Παρηγόριος, ο οποίος μαρτύρησε διά πολλών και ποικίλων βασάνων. Ο Άγιος Λέων προσευχόταν στον τόπο, όπου έριξαν το λείψανο του Αγίου Παρηγορίου και έκλαιγε για τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου και Μάρτυρα, επιθυμώντας να ακολουθήσει και αυτός την οδό του μαρτυρίου. Και η ευκαιρία βρέθηκε.

Σε κάποια εορτή των Εθνικών ο Λέων πλησίασε στον ειδωλολατρικό ναό και συνέτριψε τα κηροπήγια και τους λύχνους των ειδώλων, ενώ έψαλε ύμνους προς τον Κύριο. Αμέσως συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα του τόπου, ενώπιον του οποίου ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Αμέσως τα βασανιστήρια άρχισαν. Τον χτύπησαν με βούνευρα και τον έσυραν σε γκρεμό, όπου τον έριξαν. Έτσι έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου ο αθλητής του Χριστού Λέων.

ΛΕΩΝ: Ο ανδρείος και ορμητικός όπως το λιοντάρι.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/2011/02/18/5479/saint.aspx



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.