Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Συναξαριστής 21 Μαρτίου: Όσιος Σεραπίων ο Σιδώνιος



Όσιος Σεραπίων ο Σιδώνιος

Στην ιστορία του πολιτισμού είναι το περίφημο ζήτημα των δούλων και οι αγώνες για την κατάργηση της δουλείας. Στην ιστορία όμως και τη ζωή της Εκκλησίας έχομε παραδείγματα ανθρώπων όχι που έγιναν από δούλοι ελεύθεροι, μα που από ελεύθεροι που ήσαν επώλησαν τον εαυτό τους κι έγιναν δούλοι. Τέτοιος είναι ο άγιος Σεραπίων ο Σιδόνιος, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Ο άγιος Σεραπίων, όταν κάποιον ήθελε να τον κάμη χριστιανό, επήγαινε και του επωλείτο ως δούλος· με την υπακοή και το παράδειγμά του στο τέλος τον κέρδιζεν υπέρ του Χριστού. Τόσο μεγάλη είναι η δύναμη της αγάπης και τόσο ισχυρή η επίδραση του παραδείγματος. Γι' αυτήν την αγάπη γράφει ο Απόστολος, που για χάρη του αδελφού γίνεται δούλη. "Ελεύθερος γαρ ων εκ πάντων πάσιν εμαυτόν εδούλωσα, ίνα τους πλείονας κερδήσω".


Βιογραφία
Ο Όσιος Σεραπίων καταγόταν από τη Σιδώνα και έζησε κυρίως στην Αίγυπτο τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αποδείχθηκε κορυφαίος σε έργα φιλαλληλίας και ελεημοσύνης, μοιράζοντας όχι μόνον την πλούσια περιουσία του στους πτωχούς αλλά και όσα οι πιστοί επισκέπτες του έδιδαν για τον εαυτό του. Αφοσιώθηκε στη διάδοση του λόγου του Θεού με πολλούς και διαφόρους τρόπους.

Όταν κάποτε έπεσε θύμα ληστών, με την πειθώ που τον διέκρινε, κατόρθωσε να μεταστρέψει τα γεγονότα και να κάνει τούς ληστές δούλους του Θεού. Κατόρθωσε επίσης να μεταστρέψει στη Ορθοδοξία, τον Μανιχαίο Λακεδαιμόνιο, πρόκριτο, στον οποίο πουλήθηκε ως δούλος.

Στο τέλος επέστρεψε στην αγαπημένη του έρημο, όπου εκοιμήθη ειρηνικά σε βαθύτατο γήρας, υπόδειγμα γενόμενος για τούς μοναχούς.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/2011/03/21/4995/saint.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.