Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

22 Δεκεμβρίου Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια




Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια

Πάμε, τώρα, 22 του μηνός Δεκεμβρίου, πάντα είναι η μεγαλομάρτυς Αναστασία η Φαρμακολύτρια. Η αγαπημένη του Παπαδιαμάντη, πό ‘χει το σχετικό πανέμορφο διήγημα έζησε κι αυτή στα χρόνια του Διοκλητιανού, 3ος αιώνας πάλι τέλος 3ου, αρχές 4ου. 284-305. Λοιπόν. Ο πατερας της ειδωλολάτρης. Η μάνα της χριστιανή. Κι η Αναστασία χριστιανή, απ’ τη μανούλα της, κι απ’ τον Χρυσόγονο, ένα σπουδαίο άνθρωπο στη Ρώμη την πάντρεψαν, εκεί, με κάποιο Πούμπλιο, ήταν ειδωλολάτρης Κι ήταν και παράξενος, κι εκείνη δεν τον ήθελε. Αλλά έκανε υπακοή και κρατούσε τον εαυτό της αγνό και καθαρό, προφασιζόμενη πως είναι άρρωστη και τι έκανε η καημένη; Ήταν και από λαμπρόν γένος και από πλούσια οικογένεια, καθώς και ο άντρας της, φόραγε ταπεινά ενδύματα και πήγαινε και βοηθούσε στις φτωχογειτονιές τους άρρωστους, τους δυσκολέμενους και περισσότερο τις ταλαιπωρημένες γυναίκες, με τον καλύτερο τρόπο. 

Πήγαινε δε και στις φυλακές και επεσκέπτετο τους μάρτυρες. Τους μέλλοντας μάρτυρες, τους μελλοθάνατους, στην ουσία. Κι εκεί τους πρόσφερε τροφή, τους έπλενε τις πληγές, τους παρηγορούσε κι έπαιρνε κι εκείνη μεγαλύτερη παρηγοριά το ‘μαθε ο άντρας της αυτό, και τότε την έβαλε στο σπίτι και την έδεσε. «Δεν έχεις να πάς πουθενά», λέει και στενοχωρήθηκε, γιατί της έκοψε το ωραίο αυτό έργο το έργο της αγάπης της έμπρακτης. Πηγαίνοντας ταξίδι, όμως, σ’ ένα μακρινό μέρος, έγινε τρικυμία στη θάλασσα, και τον πήρε ο Χριστός. Κι εκείνη συνέχισε το σπουδαίο της έργο το ‘μαθε, όμως, ο αυτοκράτορας και οι έπαρχοι κι οι υπόλοιποι εκεί, τα λέει αναλυτικά το Συναξάριο, την συνέλαβαν, και άρχισαν τα φοβερά Μαρτύρια της. 

Είναι μεγαλομάρτυς η Αγία έμεινε αλύγιστη και ακλόνητη και αφού δεν μπορούσαν οι διάφοροι τύραννοι να την αλλάξουν με τίποτε, τότε έδωσαν εντολή να την δέσουν σε πασσάλους, και ύστερα, γύρω απ’ αυτούς, ν ανάψουν φωτιά μεγάλη την έδεσαν, άναψαν φωτιά, κι εκείνη «πυρί ετελειώθη.» Πήγε με τη φωτιά, δια της φωτιάς, στη Θεία Βασιλεία. Στον μεγάλο της έρωτα. Στον Χριστό μας. Αλλά ποτέ δεν μας άφησε μας φροντίζει και θα μας φροντίζει η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια. Σ’ όλα τα βάσανα και τα φαρμάκια της ζωής, είναι κοντά μας κι εκείνη μαζί μ’ όλoυς τους Αγίους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.