Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

28 Δεκεμβρίου Δισμύριοι Μάρτυρες



Δισμύριοι Μάρτυρες

Πάμε, τώρα, στις 28 του μηνός Δεκεμβρίου, στους δισμυρίους μάρτυρας, που εκάησαν ζωντανοί στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Δισμύριοι, σημαίνει μύριοι δύο φορές και μύριοι είναι δέκα χιλιάδες είκοσι χιλιάδες Άγιοι εκάησαν 28 Δεκεμβρίου, Στα 304, στη Νικομήδεια, επί Μαξιμιανού του αυτοκράτορος, που ταν μεγάλος και φοβερός διώκτης, όπως και ο Διοκλητιανός είχε πάει ο Μαξιμιανός και πολέμησε εναντίον των Αιθιόπων και τους ενίκησε και γυρίζοντας ήθελε να κάνει θυσίες στους μεγάλους, υποτίθεται, θεούς του, για να τους ευχαριστήσει.

 Κι έστειλε διαταγή να μαζευτούν στη Νικομήδεια από τα πέριξ και σ’ όλα τα μέρη της επικράτειας του να κάνουν θυσίες το ‘μαθαν κι οι χριστιανοί, κι ήσαν και οι μέρες των Χριστουγέννων, κι ο αρχιεπίσκοπος Άνθιμος Νικομήδειας, και γι αυτόν έχομε μιλήσει, 3 Σεπτεμβρίου, κάλεσε τους χριστιανούς, ήσαν και οι μέρες της Θείας γεννήσεως, που προείπαμε, συγκεντρώθηκαν στον ναό, κι έκαναν δοξολογία, λειτουργία και λατρεία εις αντιπερισπασμόν. 

Το έμαθε ο αυτοκράτωρ ο Μαξιμιανός και διέταξε τους στρατιώτες του να κυκλώσουν τον ναό, να μην μπορεί να φύγει κανείς, και να μεταφέρουν φρύγανα και ξύλα και ν ανάψουν φωτιά, να καούνε όλοι οι εντός αυτού χριστιανοί ο Άνθιμος το έμαθε, βάπτισε όλους τους κατηχούμενους, έκαμε Θεία Λειτουργία και τους κοινώνησε όλους. Κι αφού έγινε αυτό το μεγαλείο, οι στρατιώται του αυτοκράτορος άναψαν φωτιά και εκάησαν όλοι οι χριστιανοί γλίτωσε ο Άνθιμος, γιατί χρειαζόταν και στη συνέχεια, και βλέποντας αυτά οι ειδωλολάτραι εχαίροντο οι άλλοι εκάησαν και πήγαν θυσία ζώσα στον γεννηθέντα Χριστό μας. Στον ενανθρωπήσαντα Θεό.

Και στη συνέχεια, εστράφησαν οι στρατιώται και εναντίον εκείνων που ήσαν έξω απ’ τον ναό που δεν χωρούσαν. Κι ήσαν πολλοί συγκλητικοί, πολλοί χριστιανοί και πολλοί επίσημοι. Κι αυτούς τους υπέβαλαν σε φοβερά και δεινά Μαρτύρια και βασανιστήρια. Κι ετελειώθησαν τη αυτή ημέρα. Όποτε έχουμε αμέτρητους μάρτυρες και Αγίους και το φως εκείνο της φωτιάς και του Μαρτυρίου ενώθηκε με το φως των Χριστουγέννων με το φως το της γνώσεως και πήγαν εκείνοι στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.



Από το συναξάρι του Παππούλη Ανανία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.